Tidigare genomförda aktiviteter

Jullunch 2021

Vilken härlig jullunch på restaurang 1923 på Liseberg! Julbordet hade allt och mer därtill. “Magen inte räcker till” utbrast ordförande Nyström som försökte sig på en sjätte runda. Men där sa det visst stopp. Efter trevlig samvaro och den goda spisen var det många som passade på att besöka julmarknaden.

… visa mer >>> .
Gitarr- och sångkväll i Gatenhjelmska huset!
Tjugo AZ pensionärer hade en helkväll med Simon & Garfunkel-musik på Gatenhielmska Huset i Göteborg den 2 december. Börje Wernersson gav en bakgrund till duons karriär och till varje låt under kvällens 2 timmar. Han spelade gitarr live med förinspelad bakgrund och deltagarna sjöng (en del svårsjungna melodier) till 18 låtar av duon från 1960-70-talen. Bland melodierna fanns Bridge over … visa mer >>> .
Antik West
Vi har under hösten besökt Antik West och fått en mycket intressant presentation av det kinesiska porslinets tillkomst och väg från Kina till oss. Vi var två grupper om ca 10  personer vid varje tillfälle som lyssnade på Björn Gremner och hans gedigna kunskaper om Kina och dess porslinshistoria och fick även smaka på äkta kinesiskt te. Gå gärna i på … visa mer >>> .
Frimurarhuset
Ett 30-tal medlemmar samlades på Södra Hamngatan 31 den 12 oktober för att delta i en guidad visning av Frimurarhuset. Guide var även denna gång den eminente Pether Ribbefors. Huset ägs och nyttjas som ordenslokal av Svenska Frimurareorden. Det uppfördes av sällskapet år 1807 för detta syfte. Det som mest imponerade med huset var de vackra rummen, bevarandet av arkitektur, … visa mer >>> .
Avenyn – skandalernas boulevard
Ett 30-tal AZSG medlemmar samlades tisdag 28/09, vid Storan, för att avnjuta en promenad med guidning längs Avenyn. Vår prominente guide var Pether Ribbefors. Promenaden gick från Storan till Avenyn 37 med ett antal stopp på vägen där Pether gav oss historien om platser, personer, skulpturer och byggnader. Ett urval: Trädgårdsföreningen: grundades 1842, huvudman var kapten von Normann och överläkaren … visa mer >>> .
Höstpromenad i Bunketorp

Kort rapport från botanisk vandring i Bunketorp i östra Lindome den 6 september. Sju glada AZ pensionärer vandrade 2.5 km i Bunketorp i vackert höstväder under guidning av Börje Wernersson. Under vandringen såg vi och kommenterade olika aspekter på följande kärlväxter (ett dryg 40-tal) i den artfattiga och magra skogen vid Bunketorp:

… visa mer >>> .
Årets golfmästare gratuleras!
Tre taggade bollar njöt av varandras sällskap och en härlig golfrunda på Sjögärde GK den 3 juni! Året mästare: Britta Halldin Petersson och Kurt Lövgren. Grattis till er båda! Och ett stort tack till Arne Torstensson som stod för arrangemanget! Ett bildgalleri från händelsen ovan#1 … visa mer >>> .
Krig och fred på Nya Varvet
Den 2 nov samlades 15 seniormedlemmar vid Röda Sten för att få en utomhusguidning av Nya Varvet av vår prominente guide Pether Ribbefors. Nya varvet anlades på 1700-talet av Martin Ekenberg, ett flertal kända arkitekter var inblandade bla Carl Johan af Wirsen och Fredrik Blom. Historien vi fick presenterat från Pether innehöll både sjöslag, officerar-historier, vackra stilgivande byggnader, optiska telegrafen … visa mer >>> .
2020 års vinnare av seniorgolfen
Årets upplaga av seniorgolfen spelades den 9 juni på vackra Sjögärde Golfklubb i Frillesås. Solen strålade och humöret likaså. Årets vinnare med 33 poäng vardera blev Ingrid Rasmuson och Arne G. Ahlqvist. Grattis säger vi till dem båda! Ett stort tack till tävlingsledaren Arne Torstensson som även ordnade med allt det praktiska! Ett bildgalleri från händelsen ovan#1 … visa mer >>> .
Vårpromenad
Vi tar en behaglig promenad och njuter av försommarens blommor och fågelsång i Välens Naturreservat på Näset i Göteborg tisdagen den 19 maj. Vi samlas kl 10:00 på parkeringen vid Välen, Kannebäck och är klara någon gång mellan 12:00 och 13:00. Tag med fika. Blir det regn klär du dig därefter. Stövlar är aldrig fel att ha på fötterna. Ev … visa mer >>> .
Besök på Älvrummet
Vi samlades ca 20 pers i Älvrummets entré på Lindhomlen där vi fick en genomgång av vad som är på gång i Göteborg. Vi fick veta att mycket är också bara förslag och idéer som inte är fastlagda. Därefter gick vi över till den uppdaterade modellen över vad som är verklighet och vad som är beslutat resp planerat. Den nya … visa mer >>> .
Ölaktivitet på Beersmiths
Arton (kunskaps)törstande AZSG medlemmar besökte Beersmiths Craft Brewery den 4 februari. Vi möttes av Dave Barratt som med inlevelse berättade om råvarorna för öl bryggning, hur själva bryggningen går till och att han mer eller mindre själv byggt ihop bryggeriet med material inköpt från Kina. Till slut kom vi fram till det som vi alla längtade efter. Ölprovning! Totalt fick … visa mer >>> .
Forsåker förr och nu
Den 21 januari hade 17 medlemmar nöjet att lyssna på Lars Gahrn, historiker och verksam på Mölndals stadsmuseum, då han berättade om Forsåker förr och nu.  Det har funnits inte mindre än ett 30-tal kvarnar längs Mölndalsån i den centrala delen av stan. Där fanns många olika verksamheter, där pappersindustrin dominerade. Under en period hade man t.o.m. planer på att … visa mer >>> .
Börje spelar Beatles

Nitton personer hade en nostalgisk helafton i Gathenhielmska huset vid Stigbergstorget med välbekant Beatlesmusik tordagen den 5 december. Börje W spelade 28 låtar, både live och med förinspelning, från perioden 1963-70 och med förberedda texter kunde alla sjunga med.

… visa mer >>> .
Smart mat från havet

Tisdagen den 19 november samlades närmare 50 personer i PGN för att höra Kristina “Snuttan” Sundell berätta om vägen mot hållbart vattenbruk av nya, spännande marina råvaror för produktion av näringsriktig mat.

… visa mer >>> .
Röda Sten
Den 7 november var vi 21 medlemmar som tagit oss till konsthallen Röda Sten, för att få en guidning av konstvetaren Kata Wennberg, av den pågående utställningen, Göteborg International Biennial for Contemporary Art (GIBCA). Årets biennal är den 10:e i ordningen, äger rum vartannat år och har i år titeln - Part of the Labyrinth. Temat är sammanflätningar, korskopplingar och … visa mer >>> .
Kaffesugen II

Återbesöket på Nordiska Kafferosteriet bevistades av 20 brunbrända bönor.

… visa mer >>> .
Konst- och kulturvandring i Borås

11 medlemmar (kvinnor) deltog i kulturutflykten till Borås. Startade med en fika på kulturhuset därefter vandring genom staden med vår guide Gun Olsson.

… visa mer >>> .
Höstpromenad

Tisdagen den 3 september gick 8 regntåliga personer tillsammans runt Lilla Delsjön. Trots ett par korta regnskurar första timmen gick vi på utsökta promenadstigar de dryg 7 km runt sjön

… visa mer >>> .
Försommarutflykt i Safjällets naturreservat

Femton personer samlades idag (4 juni) för att gå runt på Safjället i Mölndal i det fina, soliga vädret. Safjället är gammal betesmark (hedlandskap).

… visa mer >>> .
Vårutflykt till Sandgrund

Den 22 maj åkte vi med 2 bussar till Karlstad och Sandgrund för att besöka Lars Lerins konsthall. På vägen dit stannade vi för fika på Hamrane Bak och Kaffestuga,

… visa mer >>> .
AZSG mästerskapet i golf

AZSG mästerskapet spelades 14 maj på Partille Golfklubb i Öjersjö.

… visa mer >>> .
Crime Walk

Vi samlades drygt 30 personer utanför Sjömanskyrkan på Amerikagatan där vi mötte upp vår guide, kriminologen Jan Palmén. Det var mycket kallt endast +2 så därför avvek några lite tidigare. Vi fick under promenaden veta mycket om det kriminella livet i Majorna på 1800-talet med smuggling, många krogar och bordeller.

… visa mer >>> .
Kaffesugen – gammal kärlek rostas här

Ca 20 glada AZSG:are tog sig till Nordiska Kafferosteriet i Råda för att få en inblick i kaffets väg från böna till den goda drycken. Vi fick en tankeställare om hur vi som kunder kan förhålla oss till hur denna gigantiska produkt når oss.

… visa mer >>> .
Konstmuseet och en unik utställning – Młoda Polska
Den 4 dec 2018 besökte en nätt skara medlemmar (10) konstmuseet, där vi fick en guidning av Miriam av utställningen Mloda Polska (det unga Polen) - sekelskifteskonst från Polen. Mloda Polska var en kulturell strömning i Polen från 1890-talet fram till första världskrigets slut. Utställningen bestod av mästerverk som aldrig tidigare visats i Sverige. Kuratorn hade valt att organisera utställningen … visa mer >>> .
Besök på Stadsmuseet
Det var 25 AZSG seniorer (max antal) som deltog i dagens guidning på stadsmuseet, Göteborgs historia inför 400-års jubileet, som går av stapeln 2021. Guiden Lars Molin  började med att berätta lite om husets historia, fortsatte sedan med en kronologisk beskrivning av Göteborgs grundande och om samhällslivet i staden på 1600-talet, bla med hjälp av fynd som fanns i de … visa mer >>> .
Världsarvet Grimeton Radiostation
Besök på radiostationen i Grimeton, ett industriminne, som sedan 2004 står på Unescos lista över världsarv. … visa mer >>> .