Ett 30-tal AZSG medlemmar samlades tisdag 28/09, vid Storan, för att avnjuta en promenad med guidning längs Avenyn. Vår prominente guide var Pether Ribbefors.
Promenaden gick från Storan till Avenyn 37 med ett antal stopp på vägen där Pether gav oss historien om platser, personer, skulpturer och byggnader.
Ett urval:
Trädgårdsföreningen: grundades 1842, huvudman var kapten von Normann och överläkaren Pehr Christopher Westring blev talesman för projektet. Staden upplät mark och man bildade en Aktieteckning. Göteborgarna längtade efter grönska efter att ha levt i lera och sörja innanför vallgraven.
Parken hade en omfattande frö- och växthandel och blev landets främsta plantskola.
Bältesspännarparken: Där finns bla Johan Peter Molins (1814-1873) staty – Bältespännarna, en nationalromantisk brons skulptur. Den beskriver en kamp mellan två mansfigurer som slåss om samma kvinna genom den mytiska tvekampsformen, spänna bälte. På sockeln berättas hela historien i form av reliefer.
På samma sida om Kungsportsavenyn och förbi Nya Allén ligger en liten park (CFLs plats) där en bronsskulptur av Charles Felix Lindberg står, avbildad med kubb, långrock och spatserkäpp. Verket är gjort av Jan Steen och avtäcktes 1990. CFL föddes i Göteborg 1840, var affärsman och ägde en av stadens största köpmanshus med export, import samt rederi. Han ägde också ett sågverk. Under sin livstid stödde Lindberg många föreningar. Han dog 1909 och blev genom sitt testamente en donator till Göteborgs stads utsmyckning. Det finns en monumental gravvård på Östra kyrkogården.
Mitt emot på andra sidan Avenyn finns en bronsskulptur som föreställer John Ericsson, uppfinnaren. Han var född i Värmland, dog i New York och begravd i Filipstad.
Mest känd är han som uppfinnare av den första funktionsdugliga propellern och som konstruktör till pansarbåten USS Monitor, ett amerikanskt krigsfartyg.
Promenaden fortsatte förbi Oskar Dickson palatset, längs Södra Vägen där vi fick höra lite om Exercishuset och Skarpskytterörelsen, Heden och dess framtid och den diskussion som fortfarande pågår om vad platsen skall utnyttjas till.
Tillbaka till Kungsportsavenyn stannade vi till vid den gröna skylten – Kuriosa; 1865 startade i Sverige i Gbg det sk utskänkningsbolaget som sedermera fick namnet Systemet.
Övrigt:
Röhsska museets byggnadsstil är nationalromantik och byggt 1913, öppnade 1916 och är Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk. Det var en donation från sterbhuset efter konsul Wilhelm Röhss d.y. som möjliggjorde uppförandet. Även brodern August donerade pengar.
Längs Avenyn finns ett fåtal vackra stenhus kvar sen det förfärliga rivningsraseriet kulminerade på 1960- talet. Förändringstrycket handlade främst om parkeringsplatser och uteserveringar.
Till jubileumsutställningen 1923 investerades i byggnader som skulle imponera bla Göteborgs konstmuseum i klassicistisk stil. På andra platser i staden anlades vid denna tid ex Botaniska trädgården, Liseberg och Svenska Mässan.
I södra ändan av Kungsportsavenyn ligger Götaplatsen som pryds förutom av konstmuseet av Poseidon statyn av Carl Milles som invigdes 1931, konsthallen, konserthuset (1935) och stadsteatern (invigdes 1934). Dessutom ligger vårt fina Stadsbibliotek intill, som öppnade 1967 och som därefter utökat och byggts om.
År 2016 invigdes vattenspelet sk biltvätten som kostat 30 miljoner.
Vi avslutade promenaden och guidningen med en varm applåd och stort Tack till Pether Ribbefors.
Skickat från min iPhone