Göteborg 400 år: besök Börsen, stadens vackraste hus!

I Kultur, Kunskap by Janne Sundell

Vi var 70 medlemmar som vid 2 olika tillfällen samlades framför Börshuset på Gustav Adolfs torg .  Där mötte vår kunnige och eminenta guide Petter Ribbefors upp.

Han beskrev kortfattat tiden när huset uppfördes 1844-48, och dess betydelse för handelsmännen i Gbg. Göteborg blomstrade, handeln med övriga Europa och USA gick bra och man tjänade mycket pengar och behövde att anständigt hus där man kunde bedriva sitt administrativa arbete. Huset är ritat av Pehr Johan Ekman och invigdes 1 Dec 1849. Påstås att det vid den tiden var den dyraste fastigheten i Sverige (450.000 riksdaler silvermynt). Ägs och förvaltas idag av Gbgs kommun och Higab. Det var Oscar I som lade grundstenen till huset den 1 juni 1844.

Längst upp på husets fasad mot torget finns sex friskulpturer, modellerade av professor Carl Gustaf Qvarnström. De är gjutna i zink, och föreställer från vänster; Idogheten – en kvinna som bär en slända och ett timglas. Lyckan eller Freden – en kvinna som håller en palmkvist i vä hand, den hö bär en krona och vä fot vilar på ett klot. Handeln – gestaltas av Merkurius med staven. Sjöfarten – gestaltas av Neptunus med sin treudd. Rikedomen – en kvinna, rikligt draperad lutar sig mot en vinstock och i vä hand bär hon rikedomens symbol, ymnighetshornet. Industrin, en kvinna bär i hö hand en stav med vingar och en hand med vaksamhetens öga. Vä hand vilar mot ett roder.
Stadens vapen, svärdet och lejonet finns också avbildat på fasaden.

Husets interiör med entré, magnifik trappa, stora och mindre salar för olika ändamål är otroligt påkostade och fina material har använts, såsom marmor, handlagda trägolv, imponerande armaturer inklusive stora kristallkronor, vackra kakelugnar,

I den sk Börssalen finns en staty av Oscar I skapad av skulptören Johan, Peter Molin.

Ett antal olika stilarter förekommer i såväl byggnadselement som i lösöret, såsom, nyklassicism, rokoko och jugend.

Den sk Festivitetssalen (stora Börssalen) har ett imponerande parkettgolv, importerat från Tyskland. Träslagen är ; lönn, ek, mahogny och amarant, allt sammanfogat i ett polygonmönster med stjärnor. Väggarna är ordnade i arkader, med speglar vilket ger en illusion om att salen är oändligt lång. Fyra vackra kakelugnar är prydda med gipsstatyer. Tre är sånggudinnor och den fjärde är Sanningen.

Pompejanska rummet har väggmålningar i pompejansk stil, utförda av F. Hagedorn.

Kommunfullmäktiges samtalsrum pryds av ett antal oljemålningar, porträtt av kända betydelsefulla män vid den tiden. Kommunfullmäktiges sessionssal går i jugendstil, här finns plats för ca 80 ledamöter, administration och press.

I övrigt används huset till representation vid besök av prominenta gäster.

Eftersom det rådde fotoförbud inne i huset är här en länk till Börsens officiella bildgalleri på nätet.